Barnabas-blog: Moet- (of wíl-)doen lysie

2012-08-30 14:55

Mense stel lysies om verskillende redes op.  Party as hulle inkopies moet doen, ander, as daar vir ‘n vakansie of funksie beplan word en dan diegene wat hulle dagtake rangskik.  Vir baie mense is die opstel van ‘n lys, vir watter rede ookal, onontbeerlik.  Hoe belangrik dit is word deur elkeen se omstandighede bepaal.  Iemand het voorgestel dat jy elke dag ‘n lys moet opstel van die dinge wat jy nié moet doen nie, want dit is dinge wat ons doen sonder ‘n lys en dan gewoonlik die verkeerde dinge.

My swaer was ‘n meester met die opstel van ‘moet doen’-lysies.  Op sy nuwejaarslysie was daar vir vier jaar agtereenvolgend afsprake vir tandarts- en doktersbesoeke en 'kry ‘n nuwe bril'.  Volgens hom was sy oë nog goed genoeg, al het die arms te kort geword om dit wat hy wou lees ver genoeg te hou.  Vir ‘n tandarts en ‘n dokter was hy doodbang, gevolglik was hierdie ‘moet doen’-take vir vier jaar op sy lysies.  Dan was daar die daaglikse kooplysies – kos vir Boerpies (Boerpies was sy hond se naam), brood, melk, suiker, ens. 

Na sy dood het ek besef dat sy verhouding met die Here nie op een van sy lysies was nie.  Dit was in plek want sy lewe het daarvan getuig.

Wat my laat wonder het.  As ek ‘n lys moet opstel wat ek vir die Here en my gesin moet doen, wat sal ek neerpen?  Ek sal die ‘moet doen’-lys na ‘n ‘wil doen’-lys  verander. God het ons reeds op ‘n gastelys vir die feesmaal geplaas: Kyk, Ek staan by die deur en Ek klop.  As iemand my stem hoor en die deur oopmaak, sal Ek by hom ingaan en saam met hom die feesmaal hou en hy saam met My. (Openbaring 3:20).  Dié deur het ek jare gelede oop gemaak!

Ek kan ‘n kort of lang lys opstel, maar ek noem net ‘n paar dinge wat vir ons as gesin baie beteken. ‘n Lang of kort lys sal niks beteken as ek nie iets daaromtrent doen nie.  Op geen manier kan ek God beïndruk met allerhande mooi woorde en beloftes nie.  Dit moet uit die hart kom, uit dankbaarheid vir dit wat die Here vir my doen. 

Daarom sal Dankbaarheid op my lys wees.  ‘n Mens se geluk hang nie af van hoeveel jy het nie, maar van hoe dankbaar jy is vir wat jy het, skryf Marius Nel in sy boek: (Wat sê Die Bybel oor . . .)  Ek is dankbaar vir my vrou, kinders, kleinkinders, familie en vriende.  Maar wat van mense wat niks het nie?  Waarvoor moet hulle dankbaar wees?  Ek het al mense ontmoet wat, ondanks die feit dat hulle omtrent niks het nie, tog dankbaar is vir dit wat hulle kry en dat hulle die Here ken. Uit dankbaarheid teenoor die Here wil ek die mense help en het ek al die geleentheid gehad om dit te doen.  Wanneer jy uit dankbaarheid vir die Here leef, sien jy die klein dingetjies raak en maak jy jou hart en hande vir ander oop.

Ons lees in die Bybel van baie beloftes wat God gemaak het.  Maar aan hierdie beloftes is daar voorwaardes gekoppel.  Een daarvan is gehoorsaamheid en daarom is Gehoorsaamheid ook op my lys:  En die wêreld met sy verleidelike dinge gaan verby, maar wie die wil van God doen, bly ewig lewe. (1 Johannes 2:17).  Volgens die HAT beteken gehoorsaamheid om die bevele, opdragte en voorskrifte van ‘n meerdere geredelik, dus, sonder aarseling uit te voer.  In Handelinge 4: 19 sê Petrus en Johannes vir die Joodse Raad dat hulle maar self moet besluit wat reg is voor God – om aan die raad gehoorsaam te wees of aan God.  Ek en my vrou kies om aan God gehoorsaam te wees.

Julle, broers, julle is tot vryheid geroep.  Moet net nie julle vryheid misbruik as ‘n verskoning om sonde te doen nie, maar dien mekaar in liefde. (Galasiërs 5:13).  Om Diensbaar te wees sluit aan by dankbaarheid en dus ook op die lys.  Bill Hybels sê die volgende: 'Ons aanbid God deur diens.  Die ware dienaar beskou elke geleentheid om te lei of te dien as ‘n geleenheid om God te aanbid.'  Om te dien is om lief te hê en as jy liefhet is diens die logiese resultaat.  Diens verg opoffering en jy voel dikwels jy kry meer daaruit as wat jy gee.  Ek dien nie om mense te beïndruk of om te vergoed vir sondes in my verlede nie.  Diens aan my gesin en ander is uit liefde en dankbaarheid vir hulle en God.

Nederigheid, volgende op my lys, laat my besef hoe afhanklik ek van God en sy genade is: Hoogmoed bring ‘n mens tot ‘n val; nederigheid bring eer. (Spreuke 29:23).  AW Tozar het die volgende gesê: 'Nederigheid is nie om die krag wat in jou is te onken nie.  Dit is om te weet dat die krag deur jou kom en nie van jou nie.'  Die Here gee ons die krag en wysheid om in nederigheid ander te dien.  Ek en my vrou besef dat ons is wat ons is en het wat ons het uit genade.  Daarom kan ons in nederigheid voor die Here buig en Hom dank.

In Aanbidding, wat vir eers my lys voltooi, bewonder en waardeer ons God vir wie Hy is en wat Hy doen.  Op dié wyse kommunikeer God met ons en ons met Hom.  As gevolg van kanker vir ± 26 jaar het ons as ‘n gesin deur moeilike tye gegaan.  Deur gebed kon ons leiding, krag en soms aanvaarding van God kry:  Prys die Here ons God.  Kom buig in aanbidding voor Hom:  Hy is heilig!  (Psalm 99:5) 

Daar kan nog baie dinge op my lys kom.  Vir my gaan dit egter om God te verheerlik in alles wat ek doen, deur dankbare gehoorsaamheid en met nederige aanbidding en diens:  Kom ons val in eerbetoon voor Hom neer, kom ons buig, kom ons kniel voor die Here ons Skepper.  (Psalm 95:6).

Lees Rapport se kommentaarbeleid

Lewer kommentaar op hierdie artikel
7 reaksies
Lewer kommentaar
Kommentaar 0 oorblywende karakters

binne rapport

Weer
Ksd: 10-18°C High level clouds. Mild. Pta: 2-21°C Sunny. Mild.
Jhb: 3-16°C Sunny. Refreshingly cool. Bfn: 0-19°C Morning clouds. Mild.
Dbn: 7-22°C Sunny. Mild. PE: 11-18°C High level clouds. Mild.
7-dag-voorspelling...

Betrekkinge - Vind jou droomwerk

Eiendomme - Vind 'n nuwe huis

Reis - Besoek, Bespreek, Laat Waai!

Magical Massinga

Spend 5 nights at the gorgeous Massinga Beach Lodge in Mozambique and only pay for 4 from R13 220 per person sharing. Includes return flights, accommodation, transfers and romantic turndown.Book now!

Kalahari.com - doen vandag jou inkopies aanlyn

The Real Meal Revolution (boek & e-boek)

Die doel van The Real Meal Revolution is om jou lewe te verander deur jou eetgewoontes te leer wat jou in beheer plaas van jou gewig en jou gesondheid. Bestel nou!

Good Morning, Mr Mandela van Zelda la Grange

Good Morning, Mr Mandela vertel die uitsonderlike verhaal van hoe ’n jong vrou se lewe, oortuiginge, vooroordele en alles waarin sy eens geglo het verander is deur die grootste man van haar tyd. Nou R221. Plaas jou voorafbestelling nou!

Bespaar 25% op die gewildste 25 boeke!

Kry 25% afslag op die topverkoperboeke, wat insluit Low-Carb Living for Families, The Book Thief, How to Train Your Dragon en nog baie meer. Koop nou!

Tot 60% afslag met die opruimingsverkoping!

Bespaar tot 60% op toestelle, boeke, elektroniese ware, speelgoed, flieks en nog baie meer. Aanbod geldig solank voorraad beskikbaar is. Koop nou!

Nuwe Afrikaanse uitreikings

Sien jy uit na die nuutse Afikaanse titels? ’n Vuurwarm verskeidenheid boeke is beskikbaar by kalahari.com. Bestel nou!

Soos gesien op TV – Nuwe gobii-slimfone vanaf R999!

’n Kamera aan die voor- en agterkant, tweeledige SIM-verrigting en 200MB se GRATIS Cell C-data elke maand vir 12 maande, is maar net ’n paar van die eienskappe van dié slimfone. Kry joune nou! Koop hier.

Besoek www.kalahari.com vir miljoene boeke, musiek, DVD's, games & meer!